Saunan panelointi alan huippuosaajalta

Hanki saunan panelointi alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.

Tavoita alueesi pätevin tekijä

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta saunan panelointi toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Miten saunan panelointi toteutetaan?

Pysty- vai vaakapanelointi?

Saunan panelointi tehdään yleensä joko pysty- tai vaakasuunnassa. Vaakapanelointi on näistä kahdesta yleisemmin käytetty vaihtoehto käytännön syistä johtuen. Saunan alimmat seinäpaneelit voivat tummua ajan myötä ja mikäli ne halutaan vaihtaa, ei ylimääräisten paneelien irrottamiseen ole tarvetta jos saunassa on vaakapanelointi. Pystypaneloidussa saunassa sen sijaan joudutaan vastaavassa tilanteessa vaihtamaan kaikki paneelit tai tyytymään tummuneisiin kohtiin. Pystypaneloinnin etuna puolestaan on sen sallima veden vapaa virtaaminen erityisesti silloin, jos saunassa halutaan käyttää sormipaneelia. Kun laudat ovat pystysuunnassa, vesi pääsee paremmin valumaan pois paneelin pinnalta.

Pystypanelointi edellyttää ristikoolauksen tekemistä ilmankierron parantamiseksi. Paneelien taakse tuleva kaksinkertainen koolaus siirtää kaikkia seiniä pykälän sisäänpäin, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan pienessä saunassa. Suuressa saunatilassa ei paneloinnin suunnalla ole tältä osin merkitystä. Vaakaan asennetuille paneeleille riittää tavallinen pystykoolaus.

Kun muistat vaaka- ja pystypaneloinnin käytännön erot, on panelointitavan valinnassa kyse lähinnä makuasioista. Pystypanelointi luo vaikutelman todellista suuremmasta huonekorkeudesta, kun taas vaakapanelointi lisää tilantuntua leveyssuunnassa.

Ennen kylpyhuoneremonttia on lisäksi järkevää käydä läpi asukkaiden erityistarpeita. Mikäli huoneistossa asuu pieniä lapsia, on tulevan kylpyhuoneen turvallisuus otettava suunnitelmassa huomioon. Märkätilojen käytännöllisyys ja turvallisuus on perheen pienimpien lisäksi tärkeää myös liikuntarajoitteisille, sekä ikääntyneille asukkaille, jotka saattavat tarvita kylpyhuoneeseen arkea helpottavia apuvälineitä ja tukia.

Paneelien asennus

Ennen kuin saunan panelointi voidaan aloittaa, on seinissä ja katossa oltava asianmukaiset koolaukset, jotta ilma pääsee kiertämään paneelin takana. Koolauksen alla on oltava myös tiivis höyrynsulku, jotta kosteus ei pääse tekemään tuhojaan saunan rakenteisiin. Lisäksi katon ja seinän suoruus tarkastetaan, sillä paneelien alustassa ei saa olla huomattavia epätasaisuuksia.

Paneelien asennus on kätevintä aloittaa katosta. Ensimmäisen kattopaneelin ja takaseinän, sekä paneelien päätyjen ja seinien väliin jätetään noin viiden millimetrin ilmaraot. Seinäpaneelien kiinnitys etenee alhaalta ylöspäin urospontti edellä ja se aloitetaan noin 150 mm korkeudelta lattiasta.

Paneelit kiinnitetään koolauksiin naulaamalla. Siistimmän lopputuloksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää niin sanottua piilonaulausta, jossa naulat kiinnitetään uros- tai naaraspontista siten, että ne jäävät piiloon paneelien taakse. Ennen paneelien kiinnitystä niiden suoruus tarkastetaan vatupassilla ja varmistetaan, että ne ovat tukevasti kiinni pontissaan.

Paneloinnin mittatarkkuuden seurantaa voidaan helpottaa esitoimenpiteillä, kuten merkitsemällä paneelien paikat koolaukseen.

Paneelit täsmäävät harvoin täysin saunan mittoihin ja viimeisenä päätypaneelina joudutaan yleensä käyttämään vajaata paneelia. Hyväksi todettu tapa on kiinnittää vajaa paneeli edelliseen paneeliin ja asentaa molemmat paikoilleen samalla kertaa.

Pese sauna säännöllisin väliajoin

Aktiivisesti käytössä oleva sauna kannattaa pestä vähintään pari kertaa vuodessa. Pese saunan panelointi käyttäen hellävaraisia ja allergiavapaita aineita, äläkä koskaan kaada pesuainetta suoraan puisille pinnoille.

Käytä puupintojen pesemiseen vain pehmeitä harjoja. Liian kova harjaaminen voi saada aikaan puun syiden kohoamisen, jolloin kosteus pääsee imeytymään puuhun tehokkaammin. Kohonneet puun syyt tarjoavat myös paremman kasvualustan erilaisille mikrobeille. Pesun päätteeksi puun pinta tulee huuhdella kylmällä vedellä, joka sulkee puun huokoset.

Puumateriaalien ikää voi pidentää tekemällä niille parafiiniöljykäsittelyn saunan pesemisen jälkeen. Parafiiniöljy on luonnonmukainen ja allergiavapaa tuote, jota voidaan käyttää kaikkien puulajien kanssa. Öljykäsittelyn ansiosta puu hylkii tehokkaammin kosteutta ja likaa. Parafiiniöljy tummentaa puun väriä, mistä johtuen sitä onkin järkevää testata ensin esimerkiksi lauteiden pohjaan.

Älä altista paneeleja ylimääräiselle kosteudelle

Vaikka sauna on märkätila, ei puuta silti kannata kastella turhaan. Mitä useammin puu kastuu, sitä alttiimpi se on esimerkiksi homeelle ja sitä nopeammin sen elinikä lyhenee. Voit pidentää saunan käyttöikää kuivattamalla sen jokaisen käyttökerran jälkeen. Toimiva tapa saunan kuivattamiseen on kiukaan jättäminen päälle vähäksi aikaa löylyjen päätteeksi. Sammutettuasi kiukaan anna tilan vielä tuulettua kunnolla.

Muista myös välttää turhaa veden roiskimista seinälle löylyä heittäessäsi, jotta saunan panelointi ei altistu turhalle kosteusrasitukselle. Löylykiulu kannattaa tyhjentää aina saunomisen lopuksi, sillä kaikki ylimääräinen vesi vaikuttaa huoneen ilmankosteuteen.

Vinkit paneelien valintaan

Saunan panelointiin soveltuvat parhaiten huokoiset, vähäpihkaiset ja vähäoksaiset puulajit. Suomalaisten suosimia materiaaleja ovat muun muassa leppä, tervaleppä, haapa ja kuusi. Alhaisen tiheytensä ansiosta nämä materiaalit johtavat heikosti lämpöä, jolloin paneelien pinta ei kuumene liikaa ja niihin pystyy nojaamaan polttamatta ihoaan.

Kaikki yleiset saunassa käytettävät puulajit kestävät hyvin korkeita lämpötiloja ja kosteutta, joten paneelimateriaalin valitseminen on suurilta osin kiinni henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Eri puulajit vaihtelevat väriltään, ominaisuuksiltaan ja pintatuntumaltaan, minkä lisäksi jokaisella puulla on oma ominaistuoksunsa. Materiaaleja kannattaa käydä tarkastelemassa paikan päällä, sillä esimerkiksi puun todellinen väri ei välttämättä välity täydellisesti pelkkien kuvien perusteella.

Eri puumateriaalien välillä on huomattavia hintaeroja. Selvästi edullisin vaihtoehto on perinteinen kuusi, joka on yleisin suomalaisten saunoissa käytetty puulaji. Hintahaitarin toista ääripäätä edustavat nykyään saatavilla olevat eksoottisemmat puulajit, kuten magnolia. Magnoliasta joutuu pulittamaan moninkertaisesti kuusta korkeamman hinnan, mutta vastineeksi saa harvinaisemman puun tuomaa luksustunnelmaa, eikä samanlaista saunaa varmasti tule aivan heti vastaan.

Materiaaleja on saatavilla myös lämpökäsiteltynä. Lämpökäsittelyssä puun lämpötilaa korotetaan portaittain 190-220 asteeseen kuumalla ilmalla ja vesihöyryllä, minkä jälkeen lämpötila lasketaan vähitellen takaisin huoneenlämpöön. Käsittelyn seurauksena puun lämmöneristävyys-, sekä lahonkestävyysominaisuudet paranevat ja sen kosteuseläminen vähenee. Korkealla lämpötilalla saadaan myös poistettua pihka tietyistä runsaspihkaisista puulajeista. Lämpökäsittely vaikuttaa lisäksi puun ulkonäköön läpivärjäämällä sen ruskeaksi. Käsittelyn miinuspuolena on sen aiheuttama puun halkaisulujuuden heikkeneminen. Lämpöpuusta valmistetut saunapaneelit ovat hieman käsittelemättömiä paneeleja hintavampia.

Paneeleja on saatavilla useilla eri profiileilla, joista jokainen tuo omanlaisensa ilmeen huoneeseen. Profiileista käytetään eri kirjainyhdistelmiä, joista saunan panelointiin yleisimmin käytettyjä ovat:

STV = sisäverhouspaneeli, täyspontti, viisto reuna

STP = sisäverhouspaneeli, täyspontti, pyöreä reuna

STS = sisäverhouspaneeli, täyspontti, suora reuna

Lisävinkit panelointiin

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä. Pysty- ja vaakapaneloinnin lisäksi voit halutessasi asennuttaa osan paneeleista vaikkapa 45 asteen kulmaan. Asiantuntijan kanssa keskusteleminen on kuitenkin suotavaa, jotta ymmärrät varmasti erikoisratkaisuihin liittyvät käytännön seikat.

Saunan panelointi järjestys kulkee ylhäältä alaspäin, eli kattopaneelit asennetaan ennen seinäpaneeleja.

Käsittelemätön mänty ei ole paras mahdollinen materiaali, sillä siitä erittyy pihkaa. Jos et välitä pihkasta, voit käyttää sitä seinäpaneeleissa kunhan lauteille tehdään selkänoja. Näin voit nojata seinään ilman, että kuumentunut pihka tahraa ja polttaa selkääsi. Katon rakentamiseen on joka tapauksessa suositeltavaa käyttää jotakin muuta puuta kuin käsittelemätöntä mäntyä, sillä kuuman pihkan tippuminen katosta ympäriinsä ei ole toivottavaa. Pihka on myös mahdollista poistaa lämpökäsittelyn avulla ja lämpökäsitelty mänty onkin selvästi käytännöllisempi materiaalivaihtoehto.

Urakan keskihinta on noin tuhat euroa. Saunan panelointi hinta riippuu monesta tekijästä, joista ensimmäinen on saunan koko. Mitä suurempi tila, sitä enemmän materiaaleihin ja urakoitsijan työtunteihin luonnollisesti kuluu rahaa.

Toinen saunan paneloinnin hintaan vaikuttava tekijä on materiaalin valinta. Halpaa kuusipaneelia käyttämällä kokonaiskulut saadaan pidettyä alhaisina, kun taas harvinaisemman puulajin valitseminen voi nostaa kustannuksia merkittävästi.

Urakan hinta riippuu myös siitä, uusitaanko saunan panelointi vanhan saunan remontin yhteydessä vai asennetaanko paneelit uudisrakentamisen yhteydessä. Vanhan saunan purkaminen aiheuttaa lisäkuluja työtuntien muodossa.