Saunan panelointi alan huippuosaajalta
Hanki saunan panelointi alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.
Tavoita alueesi pätevin tekijä
Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta saunan panelointi toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.
Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.
Miten saunan panelointi toteutetaan?
Pysty- vai vaakapanelointi?
Saunan panelointi tehdään yleensä joko pysty- tai vaakasuunnassa. Vaakapanelointi on näistä kahdesta yleisemmin käytetty vaihtoehto käytännön syistä johtuen. Saunan alimmat seinäpaneelit voivat tummua ajan myötä ja mikäli ne halutaan vaihtaa, ei ylimääräisten paneelien irrottamiseen ole tarvetta jos saunassa on vaakapanelointi. Pystypaneloidussa saunassa sen sijaan joudutaan vastaavassa tilanteessa vaihtamaan kaikki paneelit tai tyytymään tummuneisiin kohtiin. Pystypaneloinnin etuna puolestaan on sen sallima veden vapaa virtaaminen erityisesti silloin, jos saunassa halutaan käyttää sormipaneelia. Kun laudat ovat pystysuunnassa, vesi pääsee paremmin valumaan pois paneelin pinnalta.
Pystypanelointi edellyttää ristikoolauksen tekemistä ilmankierron parantamiseksi. Paneelien taakse tuleva kaksinkertainen koolaus siirtää kaikkia seiniä pykälän sisäänpäin, mikä ei ole toivottavaa varsinkaan pienessä saunassa. Suuressa saunatilassa ei paneloinnin suunnalla ole tältä osin merkitystä. Vaakaan asennetuille paneeleille riittää tavallinen pystykoolaus.
Kun muistat vaaka- ja pystypaneloinnin käytännön erot, on panelointitavan valinnassa kyse lähinnä makuasioista. Pystypanelointi luo vaikutelman todellista suuremmasta huonekorkeudesta, kun taas vaakapanelointi lisää tilantuntua leveyssuunnassa.
Ennen kylpyhuoneremonttia on lisäksi järkevää käydä läpi asukkaiden erityistarpeita. Mikäli huoneistossa asuu pieniä lapsia, on tulevan kylpyhuoneen turvallisuus otettava suunnitelmassa huomioon. Märkätilojen käytännöllisyys ja turvallisuus on perheen pienimpien lisäksi tärkeää myös liikuntarajoitteisille, sekä ikääntyneille asukkaille, jotka saattavat tarvita kylpyhuoneeseen arkea helpottavia apuvälineitä ja tukia.
Paneelien asennus
Ennen kuin saunan panelointi voidaan aloittaa, on seinissä ja katossa oltava asianmukaiset koolaukset, jotta ilma pääsee kiertämään paneelin takana. Koolauksen alla on oltava myös tiivis höyrynsulku, jotta kosteus ei pääse tekemään tuhojaan saunan rakenteisiin. Lisäksi katon ja seinän suoruus tarkastetaan, sillä paneelien alustassa ei saa olla huomattavia epätasaisuuksia.
Paneelien asennus on kätevintä aloittaa katosta. Ensimmäisen kattopaneelin ja takaseinän, sekä paneelien päätyjen ja seinien väliin jätetään noin viiden millimetrin ilmaraot. Seinäpaneelien kiinnitys etenee alhaalta ylöspäin urospontti edellä ja se aloitetaan noin 150 mm korkeudelta lattiasta.
Paneelit kiinnitetään koolauksiin naulaamalla. Siistimmän lopputuloksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää niin sanottua piilonaulausta, jossa naulat kiinnitetään uros- tai naaraspontista siten, että ne jäävät piiloon paneelien taakse. Ennen paneelien kiinnitystä niiden suoruus tarkastetaan vatupassilla ja varmistetaan, että ne ovat tukevasti kiinni pontissaan.
Paneloinnin mittatarkkuuden seurantaa voidaan helpottaa esitoimenpiteillä, kuten merkitsemällä paneelien paikat koolaukseen.
Paneelit täsmäävät harvoin täysin saunan mittoihin ja viimeisenä päätypaneelina joudutaan yleensä käyttämään vajaata paneelia. Hyväksi todettu tapa on kiinnittää vajaa paneeli edelliseen paneeliin ja asentaa molemmat paikoilleen samalla kertaa.
Pese sauna säännöllisin väliajoin
Aktiivisesti käytössä oleva sauna kannattaa pestä vähintään pari kertaa vuodessa. Pese saunan panelointi käyttäen hellävaraisia ja allergiavapaita aineita, äläkä koskaan kaada pesuainetta suoraan puisille pinnoille.
Käytä puupintojen pesemiseen vain pehmeitä harjoja. Liian kova harjaaminen voi saada aikaan puun syiden kohoamisen, jolloin kosteus pääsee imeytymään puuhun tehokkaammin. Kohonneet puun syyt tarjoavat myös paremman kasvualustan erilaisille mikrobeille. Pesun päätteeksi puun pinta tulee huuhdella kylmällä vedellä, joka sulkee puun huokoset.
Puumateriaalien ikää voi pidentää tekemällä niille parafiiniöljykäsittelyn saunan pesemisen jälkeen. Parafiiniöljy on luonnonmukainen ja allergiavapaa tuote, jota voidaan käyttää kaikkien puulajien kanssa. Öljykäsittelyn ansiosta puu hylkii tehokkaammin kosteutta ja likaa. Parafiiniöljy tummentaa puun väriä, mistä johtuen sitä onkin järkevää testata ensin esimerkiksi lauteiden pohjaan.
Älä altista paneeleja ylimääräiselle kosteudelle
Vaikka sauna on märkätila, ei puuta silti kannata kastella turhaan. Mitä useammin puu kastuu, sitä alttiimpi se on esimerkiksi homeelle ja sitä nopeammin sen elinikä lyhenee. Voit pidentää saunan käyttöikää kuivattamalla sen jokaisen käyttökerran jälkeen. Toimiva tapa saunan kuivattamiseen on kiukaan jättäminen päälle vähäksi aikaa löylyjen päätteeksi. Sammutettuasi kiukaan anna tilan vielä tuulettua kunnolla.
Muista myös välttää turhaa veden roiskimista seinälle löylyä heittäessäsi, jotta saunan panelointi ei altistu turhalle kosteusrasitukselle. Löylykiulu kannattaa tyhjentää aina saunomisen lopuksi, sillä kaikki ylimääräinen vesi vaikuttaa huoneen ilmankosteuteen.