Tapetointi alan huippuosaajalta

Hanki tapetointi alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.

Tavoita alueesi pätevin tekijä

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta tapetointiurakkasi toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Tapetin valinta – näillä vinkeillä onnistut

Tapetointi on helppo ja nopea tapa uudistaa huoneen ilmettä edulliseen hintaan. Voit palkata urakkaan remonttipalvelun, tai halutessasi tehdä työt itse. Hommiin ei kuitenkaan kannata lähteä aivan takki auki, sillä onnistunut tapetointi edellyttää pientä perehtymistä aiheeseen. Keräsimme yhteen hyödyllisiä käytännön vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun tapetin valinnan kanssa.

Tapettia valitessa kannattaa yleensä lähteä ensimmäisenä pohtimaan, minkälainen tapettimateriaali uudistettavaan tilaan sopii parhaiten. Alta löydät listan yleisimmistä tapettityypeistä ja niiden ominaisuuksista.

Kuitutapetti, jota kutsutaan myös nimellä non-woven, on selluloosa- ja polyesterikuidusta valmistettu kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto. Sillä on hyvät valon- ja kosteudensieto-ominaisuudet, eli se kestää pesua venymättä, eikä se haalistu herkästi autingonvalossa. Non-woven-tapetointi on helppoa ja siksi se sopiikin mainiosti myös aloittelijalle. Kuitutapettia ei tarvitse kostuttaa ennen kiinnittämistä, vaan se asennetaan kuivana kiinni suoraan seinälle levitettävään liimapintaan lastan avulla.

Rakenteeltaan hyvin hengittävä ja ympäristöystävällinen paperitapetti on tapettityypeistä kaikkein perinteisin. Tätä materiaalia ei ole tarkoitettu rajuun pesemiseen, mutta varsinkin korkealaatuiset paperitapetit kestävät hyvin kostealla rätillä pyyhkimistä. Paperitapetti-tapetointi on hiukan työläämpää verrattuna esimerkiksi non-woveniin, sillä sen kiinnitys tapahtuu perinteisellä menetelmällä liisterin avulla. Liisteri levitetään tapettivuodan pinnalle, minkä jälkeen paperin annetaan vettyä ennen seinälle asentamista. Paperi sopii materiaalina erinomaisesti myös allergikkojen koteihin.

Vinyylitapetin pintaa suojaa kalvo, jonka ansiosta se on yksi parhaiten kulutusta kestävistä tapettityypeistä. Tämän materiaalin miinuspuolena on sen hengittämättömyys. Kastuessaan vinyylipinta kuivuu hyvin hitaasti, sillä kosteus pääsee haihtumaan ainoastaan vuotien saumoista. Vinyylitapetteja on saatavilla sekä paperi- että kuitupohjalla ja niiden kiinnitystapa riippuu täysin pohjamateriaalista. Paperipohjaisen vinyylitapetin kiinnitykseen käytetään liisteriä, kun taas kuitupohjaisella versiolla tapetointi tapahtuu suoraan seinälle levitettävällä non woven-liimalla.

Maalaustapetit ovat useimmiten väriltään valkoisia ja ne maalataan halutulla sisustusmaalilla. Maalaustapettia voidaan käyttää myös kosteissa tiloissa, mutta tämä edellyttää tapetin pinnan maalaamista kosteudenkestävällä maalilla. Maalaustapetteja on saatavilla monilla eri tekstuureilla ja niiden irrottaminen seinästä on suhteellisen vaivatonta.

Maalaustapettien tapaan myös lasikuitutapetit ovat yleensä valkoisia, mikä mahdollistaa niiden maalaamisen omien mieltymysten mukaan. Lasikuitutapettien pinnalla on yleensä jonkinlainen tekstuuri ja ne kestävät kovempaakin kulutusta. Tämä materiaali sopii hyvin myös allergikoille. Lasikuitutapetin irrottaminen seinää vahingoittamatta on hankalaa ja siksi tasoitetapetin käyttäminen onkin suositeltavaa ennen uuden tapetin asennusta.

Valokuvatapettien hienot ja persoonalliset kuvat toimivat upeana tehosteena esimerkiksi huoneen yhdellä seinällä. Kuva-aiheet vaihtelevat aidoista maisemavalokuvista aina fantasiapiirroksiin ja eri tyylisuuntausten taidemaalauksiin saakka. Tapetit tehdään yleensä mittatilauksena.

Tasoitetapettia käytetään silloin, kun vanhan lasikuitutapetin pinnasta halutaan mahdollisimman sileä uutta maalipintaa tai tapettia varten. Tasoitetapetti liimataan vanhan epätasaisen pinnan päälle, jolloin seinän pinnasta tulee täysin tasainen.

Huomioi seuraavat seikat kuvio- ja värivalintoja tehdessäsi

Tapetin värillä ja kuvioinnilla on suuri vaikutus huoneen tunnelmaan ja tilantuntuun. Näillä vinkeillä tapetointi onnistuu ja löydät täydellisen tapetin kohteeseen kuin kohteeseen:

Pysty- tai vaakaraitoja hyödyntämällä voidaan vaikuttaa huoneen tilakokemukseen. Vaakaraitojen avulla tilasta saadaan tehtyä todellista avaramman tuntuinen, kun taas pystysuunnassa kulkevat raidat luovat vaikutelman suuremmasta huonekorkeudesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikutelma toimii myös toiseen suuntaan, eli pystyraidat voivat saada tilan vaikuttamaan hieman kapeammalta ja vaakaraidoilla saattaa olla huonetta madaltava vaikutus. Tapetointi raitakuosilla kannattaakin tehdä harkiten ja kohteen mittoja silmällä pitäen. Esimerkiksi kapeaan ja korkeaa huonetta tapetoidessa kannattaa miettiä kahteen kertaan onko pystyraitojen käyttäminen fiksua, vai olisiko järkevämpää pyrkiä tekemään tilasta avarampi vaakaraidoilla.

Vaaleita värejä pidetään yleensä tilaa avartavina ja siksi ne sopivatkin erityisen hyvin pieniin huoneisiin. Tummilla sävyillä on puolestaan päinvastainen efekti, joten niiden käyttämistä ahtaissa tiloissa kannattaa harkita tarkkaan.

Tapetin väri ja kuviointi kannattaa valita sen mukaan, millaisen tunnelman haluat luoda tilaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa on hyvä olla rauhallinen tunnelma, minkä vuoksi seinien väritys ja kuviot ovat useimmiten melko hillittyjä. Säännöllisillä kuvioilla koetaan usein olevan rauhoittava vaikutus, kun taas epäsymmetriset kuviot tuovat tilaan räväkkyyttä. Suurilla kuvioilla voidaan lisätä pienen huoneen tilantuntua, kun taas pienikuvioisella kuosilla tapetointi tekee tilasta intiimimmän oloisen.

Tapetin pintastruktuurilla voi olla vaikutusta siihen, miltä väri näyttää eri valaistuksissa. Sivuttaissuunnassa seinän pinnalle tuleva valo yhdessä epätataisen struktuurin kanssa voi luoda varjoja tapetin pinnalle saaden sen näyttämään tummemmalta.

Tehostevärejä ja -kuvioita kannattaa käyttää harkiten. Ne sopivat loistavasti esimerkiksi yhdelle seinustalle sellaisiin tiloihin, joissa vietetään vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Tällainen tila voi olla vaikkapa eteinen tai käytävän seinä.

Lisävinkit tapetointiin ja tapetin valintaa varten

Usein kysytyt kysymykset

Mikäli uusi tapetti on tarpeeksi paksu, ei tumma väri kuulla pinnan läpi. Ohutta materiaalia käytettäessä pohjavärin on oltava vaalea.

Alustan tulee aina olla puhdas, kuiva ja sileä, jotta tapetti pysyy tukevasti kiinni seinässä, eikä siihen tule ei-toivottuja epätasaisuuksia.

Vuotien asennus aloitetaan yleensä siitä kulmasta, joka näkyy ensimmäisenä huoneeseen astuessa.