Laminaatin asennus alan huippuosaajalta

Hanki laminaatin asennus alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.

Tavoita alueesi pätevin tekijä

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta laminaatin asennus toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Laminaatin asennus

Laminaatin asennus on mahdollista toteuttaa myös itse, jos remonttitöistä on aiempaa kokemusta. Alla on käyty läpi asentamiseen liittyvät työvaiheet.

Aivan alkuun tilasta poistetaan jalkalistat ja tarvittaessa ovet nostetaan pois paikoiltaan. Liian pitkät ovet on lyhennettävä.

Asennusalustalla ei saa olla minkäänlaisia roskia, joten lattia on puhdistettava kunnolla. Pienetkin roskat saattavat aiheuttaa ongelmia asennusvaiheessa.

Lattian suoruus on mitattava vatupassilla. Tasaisuuspoikkeamaa saa olla enintään 2-3 millimetriä kahdelle metrille. Tätä suurempi poikkeama rasittaa laminaatin pontteja liikaa, jonka vuoksi lattia saattaa esimerkiksi narista. Tätä suuremmat poikkeamat on siis tasoitettava.

Laminaatin alle on asennettava alushuopa. Sen tarkoituksena on toimia askeläänieristeenä. Betoni- ja kivilattian kohdalla alushuovalta vaaditaan lisäksi kosteutta eristäviä ominaisuuksia.

Laminaatin asennus aloitetaan huoneen vasemmasta nurkasta, niin että laminaatin pitkät saumat suunnataan tilan päävalonlähdettä (ikkunaa) kohden. Urospontti tulee seinää vasten. Laminaatti elää lämpötilan mukaan, joten lattian ja seinän väliin on jätettävä noin 10 mm rako.

Ensimmäisen laminaatin jälkeen loput laudat asennetaan yksi kerrallaan toisiinsa kiinni. Kiinnitys tapahtuu laminaatissa olevilla lukkoponteilla. Kiinnitys varmistetaan naputtelemalla lyöntikapulaa vasaralla. Laminaatti lohkeaa herkästi, joten naputtele tarkasti. Varmista myös, että laminaatin saumoissa ei ole roskia, sillä tämä estää laudan kiinnittymisen.

Reunimmainen lauta joudutaan useimmiten sahaamaan oikean kokoiseksi. Ennen koko rivin aloittamista on hyvä varmistua mittaamalla siitä, että viimeinen lauta ei jää liian kapeaksi. Jos näin käy, niin rivi aloitetaan sahatulla laminaatilla.

Laminaatin valinta

Laminaatti on loistava valinta lattiamateriaaliksi erityisesti sen kestävyyden, edullisen hinnan, näyttävän ulkonäön ja helppohoitoisuuden vuoksi. Alla on listattu asioita, joihin laminaattia valitessa on syytä kiinnittää huomiota.

Laminaattilattian kestävyys selviää valmistajan ilmoittamasta käyttöluokasta. Käyttöluokat 21-23 ovat asuintiloihin tarkoitettuja laminaatteja.

-21 soveltuu alueille, joissa käyttö on kevyttä (esim. makuuhuoneet)
-22 on normaaliin käyttöön soveltuva (esim. keittiö ja olohuone)
-23 on kovaan käyttöön tarkoitettu laminaatti (esim. eteinen tai muut kovassa käytössä olevat huoneet)

Lisäksi on olemassa julkisiin tiloihin tarkoitetut käyttöluokat 31-34. Näissäkin luokittelu menee niin, että 31 on kevyimpään käyttöön ja 34 kovimpaan käyttöön tarkoitettu käyttöluokka.

Ulkonäkö on tärkeä kriteeri sopivaa laminaattia etsiessä. Onneksi erilaiseja kuoseja löytyy lähes rajattomasti, joten vaativakin sisustaja löytää varmasti omansa. Vaihtoehtojen tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta varmasti löydät itsellesi parhaimman vaihtoehdon.

Laminaatin hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:

– Suuremman kestävyysluokan laminaatit ovat paksumpia ja tätä myöden myös kalliimpia.
– Edullisimmat laminaatit on varustettu yleensä joillain peruskuoseilla. Erikoisemmasta ulkonäöstä joutuu maksamaan enemmän.
– Hintavammat laminaatit ovat usein rakenteeltaan erilaisia. Niissä saattaa olla esimerkiksi erillinen vaimentava kerros, jolloin askellus on miellyttävämpi eikä lattia pidä yhtä kovaa ääntä. Hintavamman laminaatin asennus saattaa olla myös hieman helpompaa.
– Peruslaminaatit ovat kooltaan suurinpiirtein samanmittaisia. Kalliimman hintaluokan laminaateista löytyy myös tavallista leveämpiä tai pidempiä ratkaisuja.

Huomioi myös nämä seikat

Usein kysytyt kysymykset

Laminaatin runko valmistetaan joko HDF- tai MDF-levystä, jonka päälle prässätään laminaatin kuviokerros kulutusta kestävästä erikoispaperista. Laminaatin ulkonäkö toteutetaan siis erillisen kuviokerroksen avulla, eikä ole suinkaan koko laminaatin luontainen ominaisuus. Ulkonäön säilyvyys varmistetaan vielä laminaatin pintaan tulevalla suojaavalla pintakalvolla.

Laminaatti pidetään siistinä imuroimalla ja pyyhkimällä se nihkeällä mopilla. Pesussa voidaan käyttää apuna mietoa yleispesuainetta. Liian märällä mopilla lattiaa ei kannata pyyhkiä, sillä laminaatti ei kestä kosteutta kovinkaan hyvin.

Laminaatin asennuksen hinta vaihtelee muun muassa kohteen pinta-alan ja materiaalikustannusten mukaan. Pienestä asennustyöstä voi selvitä muutamalla satasella, kun taas laajemman lattian laminointi voi kustantaa useampia tuhansia euroja. Tarkan hinnan omalle urakallesi saat selvitettyä lähettämällä tarjouspyynnön palvelumme kautta. Täytä vain ilmainen remontti-ilmoitus, niin saat yhteydenoton huippulaadukkaalta ja luotettavalta rakennusliikkeeltä.

Ensin varmistetaan, että lattia on asennukseen sopiva, jonka jälkeen lattialle asennetaan alushuopa. Tämän jälkeen laminaatteja aletaan asentaa huoneen vasemmasta nurkasta lähtien. Asennukseen ei tarvita liimaa, sillä laminaatit lukittuvat toisiinsa ponttirakenteen ansiosta.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet voit lukea sivun ylälaidasta. Huomiona kuitenkin sellainen, että laminaatin asennus on tarkkaa puuhaa, joten lattian asennus kannattaa ulkoistaa, jos remonttitöistä ei ole aiempaa kokemusta.