Kilpailuta saunaremontti nopeasti ja helposti

Kilpailuta saunaremontti nopeasti ja helposti yhdellä lomakkeella. Välitämme tarjouspyyntösi useammalle alueellasi toimivalle ammattitaitoiselle ja luotettavalle saunaremontteihin erikoistuneelle urakoitsijalle. Tarjouspyynnön lähettäminen on maksutonta eikä velvoita sinua mihinkään.

Tavoita alueesi pätevimmät tekijät

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi luotettavimmat urakoitsijat. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvien tekijöiden löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta saat saunaremontillesi varmasti parhaat mahdolliset tekijät.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppaneillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoja. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Paras hinta

Remonteille ei ole olemassa listahintoja, vaan tarjoukset laaditaan aina tapauskohtaisesti. Tästä johtuen tarjousten hinnoissa ja sisällöissä on aina eroja. Palvelumme kautta saat remontillesi parhaan hinnan varteenotettavien toimijoiden joukosta.

Yksi lomake, monta tarjousta

Kotietu-palvelun kautta saat kilpailutettua urakkasi helposti yhdellä lomakkeella. Rakennusalan toimijoita on niin valtava määrä, että sopivien yritysten kartoittaminen ja kontaktointi on työlästä puuhaa. Käytä aikasi paremmin ja hyödynnä valmis kanavamme remontin kilpailuttamiseen!

huolellinen_kartoitus

Huolellinen kartoitus

Tutkimme kumppaniyritystemme taustat ennen yhteistyön aloittamista ja keräämme myös aktiivisesti palautetta yhteistyön aikana. Tarvittaessa irtisanomme yhteistyön, jos palvelun tai työn laatu paljastuu heikkolaatuiseksi. Näin saamme pidettyä palvelussamme listattujen yritysten laadun korkealla.

Saunaremontti vaatii huolellista suunnittelua - muista huomioida seuraavat asiat

Remontin laajuus ja oma työpanos

Saunaremontin suunnittelu on yleensä hyvä aloittaa pohtimalla kuinka mittavia uudistuksia haluat saunalle tehtävän ja aiotko suorittaa osan työvaiheista itse? Mikäli saunassasi tarvitsee esimerkiksi uusia ainoastaan lauteet, ei sinun välttämättä tarvitse palkata ulkopuolista tekijää. Suuremman luokan remontit sen sijaan vaativat yleensä eristeiden tekemistä, sekä sähkö- ja putkitöitä, joiden teettämisessä on käytettävä alan erikoisosaajien palveluita.

Jos tee se itse-remontointi ei ole lähellä sydäntäsi, voit jättää koko projektin remonttiyrityksen vastuulle. Mikäli olet kiinnostunut remontoimaan saunan itse, mutta olet epävarma kaikista tarvittavista toimenpiteistä, kannattaa sinun kysyä neuvoa asiantuntijalta.

Budjetti

Määrittele suuntaa antava enimmäisbudjetti, jonka olet valmis sijoittamaan saunaremonttiin. Asiantuntijan konsultointi auttaa sinua hahmottamaan, mistä remontin kokonaiskustannukset muodostuvat. Urakan lopulliset kulut riippuvat luonnollisesti siitä, kuinka perusteellinen uudistus saunatiloille tehdään. Jos saunan yhteydessä sijaitsevalle kylpyhuoneelle tehdään samalla muutoksia, nousee hinta tietenkin korkeammaksi.

Lauteet ja paneelit

Lauteiden mallin valinnassa on otettava huomioon saunatilan koko ja muoto. Arvioi kuinka monta saunojaa tilaan mahtuu istumaan sopivan väljästi ja mitoita lauteet sen mukaisesti. Mieti haluatko saunaan perinteiset suorat lauteet vai kenties kaarevasti kahdelle seinustalle muotoillut lauteet.

Oleellinen osa lauteiden suunnittelua on sopivan puumateriaalin valinta. Puulajit eroavat ulkonäkönsä lisäksi toisistaan myös ominaisuuksiltaan. Lauteet eivät saa kuumentua liikaa, joten niiden materiaalina tulee käyttää heikosti lämpöä johtavaa puulajia. Yleisimpiä lauteissa käytettyjä puumateriaaleja ovat huokoiset ja hyvin kosteutta kestävät kuusi, mänty, leppä ja haapa.

Edellä mainitut puulajit sopivat hyvin myös saunan seinäpaneeleihin. Muistamisen arvoinen vinkki paneloinnin suunnitteluun on paneelien asettelu vaakatasoon. Seinän alareunan panelointi voi tummua ajan saatossa ja mikäli se halutaan uusia, ei kaikkia paneeleita tarvitse vaakapaneloinnin ansiosta vaihtaa.

Laatoitus

Jos aiot uusia saunan laatoituksen osana saunaremonttia, varmista laattojen soveltuvuus märkätiloihin ennen ostopäätöstä. Laatoituksen tulee kestää kosteutta ja korkeita lämpötiloja, eivätkä laatat saa olla liian liukkaita. Varmuuden laattojen ominaisuuksista saat kysymällä asiasta ammattilaiselta.

Kiuas

Kiukaan valinta perustuu pitkälti saunan tilavuuteen. Kiuastyypit vaihtelevat tehokkuudeltaan ja ne on suunniteltu erikokoisiin tiloihin. Pieneen muutaman neliömetrin saunaan ei luonnollisesti ole tarpeellista hankkia suurta ja tehokasta kiuasta.

Kiukaan tehontarve riippuu osittain myös saunassa käytetyistä materiaaleista. Jos huoneessa on runsaasti energiankulutusta lisäävää eristämätöntä kaakeli- tai lasipintaa, vaaditaan kiukaaltakin enemmän tehoa.

Ilmanvaihto

Saunaremonttia suunniteltaessa tulee muistaa varmistaa ilmanvaihdon tehokkuus. Ilmanvaihto on toteutettava siten, että lämpö jakautuu tilaan tasaisesti ja saunominen on miellyttävää. Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan myös riittävä hapensaanti löylyjen aikana. Perinteisin ilmanvaihtoratkaisu on painovoimainen ilmanvaihto, mutta ongelma voidaan ratkaista myös koneellisesti.

Valaistus

Valaistuksen avulla saunaan voidaan helposti luoda haluamasi tunnelma. Pohdi haluatko saunaan pehmeän hämyisen tunnelman vai pidätkö kenties pirteämmästä valaistuksesta? Valaistusvaihtoehtoja on monia, ja niihin kannattaa tutustua rauhassa saunan valaistusta suunnitellessa.

Varmista, että haluamasi valaisimet kestävät hyvin kosteutta ja korkeaa lämpötilaa. Kuitu- ja ledivalot ovat tähän tarkoitukseen erinomaisia vaihtoehtoja.

Saunoissa suositaan usein seinien kautta heijastuvaa epäsuoraa valaistusta, jotta valo ei häikäisisi saunojaa. Voit myös halutessasi korostaa saunan yksittäisiä yksityiskohtia esimerkiksi strategisesti sijoitelluilla ledeillä.

Tilasuunnittelu ja turvallisuus

Onnistunut saunaremontti edellyttää järkevästi suunniteltua tilankäyttöä ja turvallisuusseikkojen huomioimista. Saunatilan tulee olla tarpeeksi korkea ja lauteet tulee asentaa siten, että ylälauteilla istuvien saunojien päät eivät ole aivan katossa kiinni. Lauteiden tulisi olla leveyssuunnassa sen verran pitkät, että niille mahtuu yksi ihminen makaamaan pitkälleen.

Jokaiselle kiukaalle on määritelty kiukaan tehosta riippuva suojaetäisyys. Mitä tehokkaampi kiuas, sitä enemmän tilaa kiukaan ja saunojien välissä tulee olla. Suojaetäisyys on tärkeää huomioida tilan suunnittelussa.

Turvallisuuteen voit vaikuttaa myös erilaisilla suojakaiteilla, jotka estävät liukastumisia ja horjahduksia, sekä tulikuuman kiukaan aiheuttamia tapaturmia. Turvallisuuden lisäämisen ohella tyylikkäät suojakaiteet voivat myös toimia hienona visuaalisena elementtinä.

Miten tyypillinen saunaremontti etenee?

Asbestin käyttäminen rakennustöissä on ollut yleistä vielä 1990-luvun puoliväliin saakka, minkä vuoksi kaikille ennen vuotta 1994 rakennetuille saunoille on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöiden aloittamista. Asbestikartoituksen saa suorittaa vain tarvittavat luvat omaava ammattilainen. Mikäli huoneen rakenteista löytyy asbestia, suorittaa valtuutettu urakoitsija asbestipurkutyöt.

Ennen saunan purkamista vesi ja sähköt katkaistaan turvallisuussyistä. Saunan kaiteet ja kiuas irrotetaan ja viedään pois tieltä. Tämän jälkeen puretaan lauteiden laudat ja runko. Seinä- ja kattopaneelit voidaan irrottaa kokonaan, tai niistä voidaan uusia vain pahiten tummuneet. Eristeet, koolaukset ja höyrynsulku puretaan ja kiikutetaan jätelavalle. Lattialaatat ja niiden alla olevat vesieristeet irrotetaan joko piikkaamalla tai taltalla ja vasaralla. Mikäli huoneen pinnoille jää epätasaisuuksia purkutöiden jälkeen, voidaan niiden tasoittamiseen käyttää jyrsintä.

Kun vanha laatoitus on purettu, jatkuu saunaremontti pohjan tasoituksella, jotta uusille laatoille saadaan optimaalinen alusta. On ehdottoman tärkeää, että saunan rakenteisiin ei pääse imeytymään kosteutta. Tämä varmistetaan määräysten mukaisella vedeneristyksellä, jonka tekee sertifikaatin omaava urakoitsija. Mahdollisimman hyvän suojan takaamiseksi vedeneristys rakennetaan niin, että se nousee lattian ja seinän saumakohdista jonkin matkaa ylöspäin seinää pitkin.

Eristystoimenpiteiden jälkeen uudet lattialaatat asetellaan paikoilleen kiinnityslaastilla ja laattojen väliköt saumataan siistin näköisiksi.

Saunan kattoon ja seiniin asennetaan muovista tai alumiinipintaisesta paperista valmistettu höyrynsulku, joka estää kuuman ja kostean ilman pääsemisen huoneen rakenteisiin. Ilman tiivistä höyrynsulkua rakenteet voivat pahimmassa tapauksessa altistua lahottajasienille ja homeelle. Höyrynsulku asennetaan aina lämmöneristeiden päälle.

Ennen uusien paneelien kiinnitystä naulataan seiniin ja kattoon koolausrimat, joilla luodaan vähintään 20 mm:n tuuletusrako paneelien taakse. Kun koolausrimat ovat tukevasti kiinni, voidaan paneelit asentaa paikoilleen.

Kun saunan pinnat ovat valmiit, varmistetaan vielä ilmanvaihdon toimivuus tarkastamalla tulo- ja poistoilmaventtiilit.

Saunaremontti jatkuu lauteiden tukipuiden asentamisella. Tukipuut kiinnitetään seinille, ja lauderunko asetetaan niiden päälle. Lauderunko kiinnitetään vielä ruuveilla seinien runkopuihin, jotta lauteista tulisi mahdollisimman kestävät. Lauderungon ja seinäpaneelien väliin jätetään noin 5 mm:n tuuletusrako. Kun runko on tukevasti paikallaan, asetetaan itse lauteet niille tarkoitetuille paikoille. Jos lauteiden yhteyteen tulee selkänoja, voidaan se kiinnittää suoraan seinäpaneeliin. Lopuksi paikoilleen kiinnitetään vielä suojakaiteet.

Sähköasentaja hoitaa kiukaan asennuksen ja huoneen valaistusratkaisujen vaatimat sähkötyöt. Halutessasi sähkömies voi asentaa esimerkiksi tyylikkäät LED-valot lauteiden alle.

Ilmanvaihdolla parannusta löylyihin

Saunaremontti - kuvituskuva

Varmista toimiva ilmanvaihto

Onnistunut saunaremontti edellyttää hyvin suunniteltua ilmanvaihtoa. Taitavasti toteutettu ilmanvaihto takaa saunojille laadukkaammat löylyt ja pidentää saunan käyttöikää.

Saunan pitää päästä tuulettumaan löylykertojen välillä, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan. Mikäli ilmankierto toimii huonosti, saunaan voi jäädä epämiellyttävä tuoksu ja pahimmassa tapauksessa sen rakenteet voivat kärsiä kosteusvaurioita. Huolellinen ilmanvaihdon suunnittelu on pieni vaiva verrattuna kosteuden lahottamien rakenteiden purkamiseen ja koko saunan uudelleen rakentamiseen.

Hyvällä ilmankierrolla on suuri merkitys myös saunakokemuksen kannalta, sillä riittämätön hapensaanti aiheuttaa saunojalle helposti väsyneen ja epämiellyttävän olon. Hyvän ilmanvaihdon ansiosta saunaan saadaan riittävästi happea hiilidioksidipitoisen ja hikisen ilman tilalle.

Painovoimainen ilmanvaihto

Perinteisin ilmanvaihtoratkaisu on painovoimainen ilmanvaihto, joka perustuu luonnolliseen lämmintä ilmaa kohottavaan ilmiöön. Lämmin ilma on tiheydeltään kylmää ilmaa harvempaa, minkä vuoksi se nousee itsestään kylmää ilmaa korkeammalle. Tämän ilmiön vuoksi saunan ylälauteilla saa parhaat löylyt ja alalauteet ovat viileämmät.

Saunan yläosaan noussut kiukaan lämmittämä kuuma ilma poistuu katon rajassa olevasta tuuletusaukosta ja uutta raitista tuloilmaa huoneeseen saadaan tuloilmaventtiileistä, sekä lattian ja oven alareunan väliin jätetystä aukosta.

Painovoimaista ilmanvaihtoa voidaan käyttää myös sähkösaunassa, mutta se on yleensä on toimivampi ratkaisu puusaunan ilmankierron toteuttamiseen, sillä saunan ilmanvaihto tapahtuu osittain myös hormin kautta.

Koneellinen ilmanvaihto

Koneellisen ilmanvaihdon toteuttamiseen on useampia eri tapoja. Raitis ilma voidaan tuoda huoneeseen tuloilmaventtiilistä ja poistoilma imetään ulos katolle asennetulla huippuimurilla. Tavanomaisen tuloilmaventtiilin sijaan tuloilman saantia voidaan tehostaa sisäänpuhalluskoneella. Koneellinen ilmastointi voidaan myös järjestää niin, että tuloilman kosteutta ja lämpötilaa pystytään säätelemään tarpeen mukaan.

Koneellisen ilmanvaihdon ansiosta saunan lämpötila pysyy tasaisempana. Painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivasta saunasta poiketen myös ylä- ja alalauteiden lämpötila saadaan pidettyä lähes samana.

Lykkää saunaremontti säännöllisellä huoltamisella

Voit lykätä seuraavaa saunaremonttia jopa vuosilla pitämällä uudesta saunasta hyvää huolta alusta alkaen. Muista tuulettaa sauna jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta kosteus pääsee haihtumaan kunnolla. Voit nopeuttaa kuivattamista jättämällä kiukaan vähäksi aikaa päälle saunomisen päätteeksi.

Aktiivisessa käytössä oleva sauna kannattaa pestä muutaman kuukauden välein. Muista varmistaa pesuaineiden soveltuvuus huoneen erilaisille pinnoille. Puupintojen pesemisessä on syytä käyttää pehmeää harjaa ja hellävaraista otetta, sillä kovan harjauksen seurauksena nousseet puun syyt imevät helpommin kosteutta itseensä.

Voit ylläpitää lauteiden kuntoa muutaman kerran vuodessa tehtävällä öljykäsittelyllä. Mineraalipohjainen parafiiniöljy soveltuu lauteiden käsittelyyn parhaiten.

Usein kysytyt kysymykset

VTT-sertifikaatti ei ole välttämätön kuluttajan teettämässä saunaremontissa, mutta sen omaaminen on osoitus ajan tasalla olevasta tietotaidosta.

Sähkö- ja putkitöitä ei saa koskaan suorittaa ilman asiaankuuluvia lupia, vaan nämä työvaiheet tulee jättää ammattilaisten käsiin.

Remontin kustannukset riippuvat ensinnäkin siitä, teetkö remontin itse vai palkkaatko remonttiyrityksen tekemään urakan puolestasi. Huomioi, että myös urakoitsijoiden välillä voi olla hintaeroja. Jokainen remontti on erilainen ja kustannukset määrittyvät pitkälti remontin laajuuden, käytettyjen materiaalien ja urakoitsijan työtuntien perusteella. Jättämällä remontti-ilmoituksen ja kuvailemalla tarjolla olevaa urakkaasi saat yhteydenotot alueesi asiantuntevilta urakoitsijoilta, jotka voivat tehdä alustavan hinta-arvion remontista.