Kilpailuta kylpyhuoneen laatoitus yhdellä hakemuksella

Kilpailuta kylpyhuoneen laatoitus helposti Kotiedun kautta. Lähetä tarjouspyyntö, minkä jälkeen välitämme yhteydenottosi alueellasi toimiville päteville ja luotettaville remonttiyhtiöille. Tarjouspyyntö on ilmainen eikä sido sinua mihinkään.

Kylpyhuoneen laatoitus - kuvitus

Tavoita alueesi pätevimmät tekijät

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi luotettavimmat urakoitsijat. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvien tekijöiden löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta saat remontillesi varmasti parhaat mahdolliset tekijät.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppaneillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoja. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Paras hinta

Remonteille ei ole olemassa listahintoja, vaan tarjoukset laaditaan aina tapauskohtaisesti. Tästä johtuen tarjousten hinnoissa ja sisällöissä on aina eroja. Palvelumme kautta saat remontillesi parhaan hinnan varteenotettavien toimijoiden joukosta.

Yksi lomake, monta tarjousta

Kotietu-palvelun kautta saat kilpailutettua urakkasi helposti yhdellä lomakkeella. Rakennusalan toimijoita on niin valtava määrä, että sopivien yritysten kartoittaminen ja kontaktointi on työlästä puuhaa. Käytä aikasi paremmin ja hyödynnä valmis kanavamme remontin kilpailuttamiseen!

huolellinen_kartoitus

Huolellinen kartoitus

Tutkimme kumppaniyritystemme taustat ennen yhteistyön aloittamista ja keräämme myös aktiivisesti palautetta yhteistyön aikana. Tarvittaessa irtisanomme yhteistyön, jos palvelun tai työn laatu paljastuu heikkolaatuiseksi. Näin saamme pidettyä palvelussamme listattujen yritysten laadun korkealla.

Miten kylpyhuoneen laatoitus etenee?

Vedeneristys

Kylpyhuoneen laatoitus ei ole itsessään vesitiivis, vaan se ainoastaan hylkii vettä. Tästä syystä kaikki huoneen pinnat on vesieristettävä huolellisesti ennen kuin uudet laatat voidaan asentaa paikoilleen. Märkätilan vedeneristyksessä ei kannata säästellä tai tehdä kompromisseja työn laadun kustannuksella, sillä puutteet eristyksessä voivat mahdollistaa kosteuden pääsemisen huoneen rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita, joiden korjaaminen jälkikäteen on mittava ja kallis projekti. Vedeneristyksen tekijäksi onkin kannattavaa valita kokenut ammattilainen, jotta kylpyhuoneesta saadaan kerralla rakennettua mahdollisimman kestävä.

Ennen eristystöiden aloittamista on kaikki pinnat tasoitettava. Tasoitteen valinnassa tulee huomioida miten se soveltuu märkätiloihin ja millä tavalla se reagoi esimerkiksi lattialämmitykseen. Tasoitteen ja vedeneristysjärjestelmän yhteensopivuus voidaan varmistaa parhaiten valitsemalla kummatkin tuotteet samalta valmistajalta. Tasoitusten kuivuttua varmistetaan vielä pintojen suoruus ja puhdistetaan seinät, sekä lattia. Täysin suorat pinnat ovat ehdoton edellytys erityisesti suuria laattoja käytettäessä, sillä ne tuovat pohjan epätasaisuudet näkyvämmin esiin.

Eristystyöt aloitetaan yleensä kylpyhuoneen seinistä. Lattian eristys tehdään normaalisti viimeisenä, jotta vasta levitetty lattian vedeneristyskerros ei vaurioituisi seinien työstämisen aikana. Seinät ja lattia on mahdollista eristää myös kerralla, mutta tämä edellyttää lattian huolellista suojaamista. Lattian vedeneristyskerroksen suojaustoimenpiteet voidaan toteuttaa esimerkiksi suojapaperin ja kovalevyn avulla.

Seinät ja lattiat päällystetään kauttaaltaan vedellä ohennetulla primerilla eli pohjusteella. Laajoihin pintoihin primer levitetään telalla ja hankalammissa kohdissa, kuten huoneen nurkissa voidaan käyttää pensseliä. Kun pohjuste on kuivunut, voidaan aloittaa ensimmäisen vedeneristyskerroksen levittäminen. Primerin tavoin vedeneristysmassa levitetään telalla ja pensselillä huolellisesti jokaista nurkkaa myöten läpivientejä ja muita kriittisiä kohtia unohtamatta. Vedeneristeen levittämisen yhteydessä huoneen nurkkiin, sekä lattiakaivojen ja läpivientien ympärille tehdään vahvistukset kuitukankaasta. Ensimmäisen kerroksen kuivuttua varmistetaan eristyksen vedenpitävyys levittämällä vielä toinen kerros vedeneristysmassaa ja annetaan sen kuivua.

Laatoitustyöt

Ennen kuin kylpyhuoneen laatoitus aloitetaan, suunnitellaan huoneen laattajako eli laattojen ja saumojen sijoittelu. Laattajako pyritään yleensä toteuttamaan niin, ettei puolikkaita laattoja pienempiä laatan palasia jouduta käyttämään lainkaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, sijoitetaan pienet palat sellaisiin kylpyhuoneen osiin, jotka ovat mahdollisimman hyvin piilossa.

Laattojen kiinnitys aloitetaan seinistä ja se etenee alhaalta ylöspäin. Seinän toiseksi alimman laattarivin alareunan kohdalle kiinnitetään ohjuri, jonka suoruus tarkistetaan vatupassilla tai tasolaserilla. Ohjurin avulla varmistetaan, että laatoitus lähtee etenemään täysin suorassa linjassa, minkä lisäksi se estää laattoja valumasta alaspäin. Kun seinät on puhdistettu ylimääräisestä pölystä, levitetään kiinnityslaasti tasaiseksi kerrokseksi seinän pinnalle lastan sileällä puolella ja siihen tehdään hammastus lastan kampapuolella. Mitä suurempia laattoja kylpyhuoneessa käytetään, sitä suurempi hammastus laastin pinnalla on oltava. Laastia levitetään vain sen kokoiselle alueelle, joka ehditään varmasti laatoittaa ennen kuin laasti ehtii kuivumaan liikaa. Sopiva aika yhden alueen laatoittamiseen on noin 15-20 minuuttia.

Kylpyhuoneen laatoitus aloitetaan ohjurin merkkien kohdalta. Kun kaksi laattariviä on saatu kiinnitettyä, tasataan laattojen saumat tasalevyisiksi saumanarun tai laattaristien avulla. Sama tasaustoimenpide suoritetaan jokaisen uuden laattarivin saumoille. Laattojen kunnollisen kiinnittymisen varmistamiseksi niitä voidaan koputella hellästi esimerkiksi kumivasaralla.

Lattian ja seinien laatoituksessa ei ole merkittäviä eroavaisuuksia. Lattialaattojen kiinnittäminen aloitetaan normaalisti huoneen takaosasta ja se etenee kylpyhuoneen ovea kohti suunniteltua laattajakoa mukaillen.

Laattojen saumoista yli pursuava ja niiden pinnalle päätyvä ylimääräinen laasti poistetaan mahdollisimman pian, sillä laastin kuivuessa laatan pintaan kiinni sen irrottamisesta tulee monin verroin työläämpää. Puhdistaminen onnistuu helposti esimerkiksi kostealla sienellä tai rätillä.

Laattojen saumaus

Kiinnityslaastin kuivuttua päästään saumaustöiden pariin. Saumauslaastia on saatavilla useissa eri väreissä. Useimmiten laastin sävy valitaan vastaamaan melko hyvin laatan väriä, mutta loppujen lopuksi kyse on enimmäkseen henkilökohtaisista mieltymyksistä. Kukaan ei kiellä tekemästä esimerkiksi valkoisiin laattoihin tummia saumauksia. Tummemmista saumauksista voi olla jopa käytännön hyötyä, sillä saumoihin kertyvä lika ei näy tummalla pohjalla yhtä selvästi.

Laatoituksen tapaan myös saumaus aloitetaan seinistä samoihin käytännön syihin perustuen. Laatat kostutetaan vedellä ja saumauslaasti pakotetaan saumoihin levittämällä se kumisella lastalla vinossa kulmassa saumojen suuntaan nähden. Kun kaikki saumat on täytetty, jätetään laasti kuivumaan valmistajan suosituksen mukaiseksi ajaksi.

Tämän jälkeen laatoitus pestään kostealla sienellä ja saumat siistitään vetelemällä ne tasaisiksi esimerkiksi sopivan paksuisella kaapelilla tai pyöreäpäisellä puutikulla. Saumojen siistimisen jälkeen kylpyhuoneen laatoitus pestään vielä kertaalleen ja sen annetaan kuivua. Veden kuivuttua laattojen pinnalle jää yleensä laastikalvo, joka kannattaa puhdistaa mahdollisimman pikaisesti, sillä sen poistaminen hankaloituu ajan myötä. Kalvon puhdistaminen onnistuu parhaiten kuivalla liinalla.

Lopuksi lattian ja seinän rajaan, sekä huoneen nurkkiin lisätään silikonisaumat. Saumat viimeistellään kostuttamalla ne saippuavedellä ja vetämällä sormella tasaisiksi. Pääasia on, että saumojen paksuus ja siisteys pysyy tasalaatuisena koko kylpyhuoneessa.

Vinkkejä laattojen valintaan


Kylpyhuoneen laattojen valinta kannattaa tehdä harkiten, jotta märkätilasta saadaan mahdollisimman toimiva ja silmää miellyttävä kokonaisuus. Laattoja valitessa tulee ottaa huomioon monenlaisia asioita visuaalisista seikoista käytännöllisyyteen ja turvallisuuteen.

Laattojen koon valinnassa on pitkälti kyse makuasioista, mutta siihen liittyy myös muutama huomionarvoinen käytännön seikka:

Suurten laattojen etuna on niiden helppo puhdistettavuus, sillä isoista laatoista rakennetussa pinnassa on vähemmän likaa kerryttäviä saumoja.

Jos suuria laattoja aiotaan käyttää lattiassa, on lattiakaivon sijainti otettava huomioon. Mikäli lattiakaivo on keskellä lattiaa, ei isoja laattoja yleensä pystytä kaatojen takia sovittamaan paikoilleen. Suurten lattialaattojen asentaminen edellyttää lattiakaivon sijoittamista seinän viereen.

Pienessä kylpyhuoneessa laattojen koon visuaalinen merkitys korostuu. Pienillä laatoilla tilaan pystytään luomaan pehmeyttä, kun taas suuria laattoja käyttämällä voidaan saada aikaan illuusio todellista suuremmasta tilasta.

Erityisesti lattialaattojen materiaalin valinnassa on otettava huomioon turvallisuus. Kylpyhuoneen laatoitus ei saa muuttua kastuessaan liian liukkaaksi, joten kiiltäväpintaisten laattojen sijaan lattiassa kannattaa suosia karheampia pintamateriaaleja. Myös laatan koolla on vaikutusta pinnan liukkauteen, vaikka kyseessä olisi täysin sama materiaali. Pienen laatoituksen tiheät saumaukset parantavat lattian pitoa ja ehkäisevät onnettomuuksia. Lattia joutuu myös seiniä huomattavasti kovemmalle rasitukselle ja siihen käytetään usein hieman paksumpia laattoja. Seinälaattojen materiaali on enimmäkseen ulkonäkökysymys, mutta eri pintamateriaaleilla on myös erilaisia ominaisuuksia. Kiiltäviä laattoja joutuu puhdistamaan usein, sillä niiden pinnalla lika näkyy kaikista selvimmin. Toisaalta kiiltävän pinnan peseminen on vaivattomampaa kuin rosoisen pinnan puhdistaminen.

Laatoituksen väriä valitessa kylpyhuoneen värimaailmaa tulee ajatella kokonaisuutena. Tyylikkään visuaalisen ilmeen kannalta on tärkeää, että kylpyhuoneen kalusteiden ja laattojen värit sointuvat yhteen. Värin valinnassa on suurimmaksi osaksi kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta laatoituksen värillä on myös joitakin käytännön vaikutuksia. Esimerkiksi aivan mustissa laatoissa tahrat ja pöly näkyvät helpommin kuin vaaleasävyisissä pinnoissa. Värillä on merkitystä myös huoneen tilantuntuun. Tummat sävyt voivat tehdä pienestä kylpyhuoneesta entistäkin ahtaamman tuntuisen, kun taas vaalea laatoitus voi saada huoneen tuntumaan todellista avarammalta.

Laattoja ei koskaan kannata valita pelkästään kuvien perusteella, sillä niiden todellinen sävy ei välttämättä välity kuvista oikein. Lisäksi huoneen valaistuksella on huomattava vaikutus siihen, miltä laatan väri näyttää. Tästä syystä osa laattamyymälöistä tarjoaakin mahdollisuuden lainata mallilaattoja testattavaksi oman kodin valaistuksessa.

Suunnitteletko tekeväsi laatoitustyöt itse?

Tässä lisävinkit onnistuneeseen laatoitukseen

Kylpyhuoneen laatoitus (kuvituskuva)

Lado uudet laatat vanhojen päälle

Mikäli olet aikeissa uusia märkätilan laatat, mutta et halua purkaa vanhaa laatoitusta, voidaan uudet laatat kiinnittää vanhojen päälle. Tämä tosin edellyttää, että vanhat laatat ovat tukevasti kiinni ja vedeneristys, sekä rakenteet ovat hyvässä kunnossa. Vanhat laatat on hiottava kauttaaltaan, jotta niihin saadaan parempi tartuntapinta kiinnityslaastia varten. Muista myös varmistaa, että käyttämäsi laasti soveltuu tähän tarkoitukseen.

Hanki laatat samasta polttoerästä

Laattojen väri voi vaihdella huomattavasti eri polttoerien välillä. Samalla pinnalla käytettävien laattojen tulee olla peräisin samasta polttoerästä, jotta kylpyhuoneen laatoitus olisi sävyltään mahdollisimman yhtenäinen. Polttoerä ilmoitetaan usein laattavalmistajan pakkauksessa, mutta laattojen väri kannattaa aina varmistaa omin silmin ennen niiden kiinnittämistä.

Vaikuta tilakokemukseen laatoituskuviolla

Huoneen tilakokemus muuttuu sen mukaan, minkä kokoisia ja muotoisia laattoja seinissä käytetään ja mihin suuntaan ne asetellaan. Vaakasuuntaan asetellut suuret suorakulmion muotoiset laatat luovat kylpyhuoneeseen avaruuden tunnetta. Pystysuuntaan aseteltuna sama laatoitus saa puolestaan huoneen tuntumaan korkeammalta.

Muista tehdä koeladonta

Ennen lattialaattojen varsinaista kiinnitystä lattialle kannattaa tehdä koeladonta ilman kiinnityslaastia. Koeladonnan avulla hahmotat paremmin kyseisen työvaiheen haasteet ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Koeladonnan aikana tulevat myös ilmi mahdolliset mittavirheet.

Pidä huolta työvälineistä

Muista puhdistaa työvälineet aina kun lopetat työt tai pidät pidemmän tauon. Kun muistat pestä työvälineet säännöllisesti, ei laasti ehdi kuivumaan niihin kiinni.

Usein kysytyt kysymykset

Kylpyhuoneen laatoitusta ei kannata tehdä kokonaan pelkillä seinälaatoilla. Seinälaatat ovat erilaisesta valmistustavastaan johtuen lattialaattoja hauraampia, eivätkä ne kestä riittävän hyvin lattian kokemaa jatkuvaa rasitusta. Mikään ei sen sijaan estä lattialaattojen laittamista seinille.

Tämän tyyppiset laatat eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto lattialaatoiksi, sillä ne voivat kastuessaan muuttua vaarallisen liukkaiksi. Lattialaattojen pinnassa tulisi olla sopivasti karheutta tuomaan tarvittavaa pitoa vahinkojen välttämiseksi. Lisäksi suuria laattoja käytettäessä lisäpitoa tuovia saumakohtia on lattiassa vähemmän. Lattiakaadoista johtuen suuria laattoja ei yleensä voida käyttää lattian laatoitukseen, jos viemäri sijaitsee lattian keskellä.

Lattialämmityksen asennus on aina jätettävä pätevän sähköasentajan käsiin. Vakuutus ei korvaa itse tehdyistä vaativista sähkötöistä aiheutuneita vahinkoja.

Liian liukkaat laatat voidaan käsitellä liukkaudenpoistoaineella. Käsittelyn ansiosta kaakelin päälle saadaan näkymätön pinta, jonka luoma kitka tekee lattiasta selvästi pitävämmän. Liukkaudenpoistoaineet eivät vahingoita kaakeleita tai putkistoja.

Kaakelien kiinnitys aloitetaan normaalisti huoneen seinistä ja niitä ryhdytään latomaan toiseksi alimman seinälaattarivin alareunan kohdalta. Lattian päällä joudutaan joka tapauksessa kävelemään kaikkien työvaiheiden aikana, joten sen pinnoittaminen viimeisenä on käytännöllisin vaihtoehto.