Kylpyhuoneen kaakelointi alan huippuosaajalta

Hanki kylpyhuoneen kaakelointi alan huippuosaajan toteuttamana. Kotietu on kartoittanut urakoitsijat puolestasi, joten kauttamme saat yhteyden alueesi rautaisimpaan ammattilaiseen.

Tavoita alueesi pätevin tekijä

Kotietu-palvelun kautta tavoitat nopeasti alueesi ammattitaitoisimman urakoitsijan. Rakennusalan toimijoita on valtava määrä, eikä iso osa yrityksistä panosta markkinointiin, joten hyvän tekijän löytäminen ei ole aivan itsestään selvää. Olemme tehneet kartoitustyön puolestasi, jotta kylpyhuoneremonttisi toteutetaan varmasti parhaan mahdollisen tekijän toimesta.

Täytä oheisen painikkeen takaa löytyvä tarjouspyyntölomake, niin välitämme tarjouspyyntösi yhteistyökumppanillemme. Ota tämän jälkeen rennosti ja jää odottamaan yhteydenottoa. Tarjouspyyntö on maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Miten kylpyhuoneen kaakelointi etenee?

1. Kylpyhuoneen vedeneristys

Ennen kaakelointia kylpyhuoneen pinnat täytyy vesieristää. Vedeneristystoimenpiteiden tarkoituksena on estää kosteuden tunkeutuminen rakenteisiin. Vedeneristyksen tekeminen kannattaa jättää sertifikaatin omaavalle urakoitsijalle, sillä tässä työvaiheessa ei virheisiin ole varaa. Hutiloiden tehty eristys voi kostautua pahemman kerran esimerkiksi tulevaisuuden homeongelmana, jolloin edessä on kallis ja pitkäkestoinen remontti.

Ennen eristystöiden aloittamista on pidettävä huolta siitä, että vedeneristysaineilla on optimaalinen alusta. Pinnan on oltava tasoitettu, kuiva ja puhdas, jotta aineet tarttuvat siihen mahdollisimman hyvin.

Työjärjestys on järkevintä suunnitella käytännöllisyyttä silmällä pitäen, eli seinä eristetään käytännössä aina ensin. Lattian vesieristeet välttyvät vaurioilta, kun ne tehdään viimeisenä, eikä niiden päällä kävellä seinän käsittelyn aikana.

Vesieristys aloitetaan alustan pohjustamisella. Pohjuste eli primer sekoitetaan veteen, minkä jälkeen seos levitetään kaikille pinnoille viimeistä nurkkaa myöten telaa ja sutia apuna käyttäen. Primerin kuivuttua pinnoille levitetään ensimmäinen kerros vedeneristysmassaa ja kriittisiin paikkoihin, kuten nurkkiin, sekä läpivientien ja lattiakaivojen ympärille lisätään vahvistukset vahvikekankaasta ja -nauhasta. Massan annetaan kuivua valmistajan ohjeen mukaan, minkä jälkeen ensimmäisen kerroksen päälle levitetään vielä toinen kerros vedeneristettä. Kun toinenkin kerros on kuivunut, päästään itse kaakeloinnin pariin.

2. Kaakelointi

Onnistunut kaakelointi edellyttää laattajaon tarkkaa suunnittelua. Laattajako on järkevintä suunnitella siten, että mahdollisimman suuri osa pinnoista saadaan päällystettyä kokonaisilla laatoilla. Näin lopputuloksesta saadaan siisti ja yhtenäinen. Jos laattajako ei mene tasan pelkästään kokonaisia laattoja käyttämällä, kannattaa seinien päätypalat tehdä samankokoisiksi leikatuista laatoista. Eri kokoiset laatat vastakkaisissa päädyissä eivät anna yhtä viimeisteltyä vaikutelmaa.

Kaakelit kiinnitetään seiniin kiinnityslaastilla. Laastijauhe sekoitetaan veden kanssa isossa ämpärissä porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Laastia sekoitetaan kerralla vain sen verran, että se ehditään varmasti käyttää. Laasti kovettuu melko nopeasti ja sitä on suositeltavaa levittää vain pienelle alueelle kerrallaan. Sopiva alue on sellainen, jonka ehtii kaakeloida valmistajan ilmoittaman kuivumisajan puitteissa. Laastia levitetään halutulle alueelle ja laastin pinta kammataan auki paremman tartuntapinnan takaamiseksi. Mitä painavampia kaakeleita seinälle kiinnitetään, sitä suurempi myös hammastuksen on oltava.

Kylpyhuoneen kaakelointi aloitetaan seinän toiseksi alimmasta laattarivistä, jonka alareunan kohdalle asetetaan täysin vaakasuora ohjausrima. Ohjausriman tehtävänä on pitää kaakelit suorassa linjassa ja estää niitä valumasta alaspäin kunnes laasti on kovettunut.
Alkuvaiheessa varmistetaan kaakelien kunnollinen kiinnittyminen irrottamalla yksi laatta. Vähintään 80% tavallisen seinäkaakelin kiinnityspinnasta on oltava laastin peitossa. Jos seinässä käytetään klinkkerilaattaa, täytyy peittävyyden olla sataprosenttinen. Kevyt koputtelu voi auttaa laattoja tarrautumaan laastiin hieman tukevammin.

Jokaisen uuden laattarivin kiinnityksen jälkeen kaakelien saumoista tehdään tasalevyiset saumanarulla. Saumanaru voidaan poistaa kun laasti on sen verran kiinteää, etteivät kaakelit pääse valumaan alaspäin. Laattojen saumoista pursuava laasti saa nousta korkeintaan sauman puoliväliin, minkä vuoksi sen annostelussa pitää olla tarkkana. Ylimääräinen kiinnityslaasti on puhdistettava kaakelien pinnalta nopeasti, jotta se ei ehdi kuivahtaa laattaan kiinni. Laasti irtoaa parhaiten kostealla pesusienellä tai puhdistusliinalla. Puhdistusoperaation jälkeen laatoitus jätetään kuivumaan 2-3 vuorokauden ajaksi.

3. Saumaukset

Kylpyhuoneen kaakelointi huipentuu saumojen tekoon. Kaakelit kostutetaan ja saumauslaasti levitetään saumoihin kumilastalla. Laasti uppoaa saumoihin parhaiten vinoilla, noin 45 asteen kulmassa tehdyillä vedoilla. Kun saumat on saatu täytettyä, saumausaineen annetaan kuivua valmistajan ohjeen mukaisesti.

Seuraavaksi kaakelit puhdistetaan ja saumoista tehdään tasaiset ja siistit. Saumojen tasaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi sähköjohdon pätkää. Kun saumat on tasattu, pestään kaakelit uudestaan. Kuivunut pesuvesi jättää kaakelien pinnalle niin sanotun saumaushunnun, eli ohuen laastikalvon. Saumaushuntu on puhdistettava heti kuivalla kankaalla, sillä ajan myötä huntu pinttyy laattoihin tiukasti kiinni.

Kylpyhuoneen kulmat ja nurkat viimeistellään lopuksi silikonisaumoilla. Kun silikoni on pursotettu saumoihin, kostutetaan saumat pesuaineliuoksella ja vedetään tasaisiksi sormenpäällä.

Usein kysytyt kysymykset

Kaakeliin voi yleensä porata reiän, kunhan reikä tehdään mahdollisimman keskelle laattaa. Jos poraat aivan laatan reunaan, särkymisen riski on suurempi. Reikä kannattaa porata sauman kohdalle jos se vain on mahdollista, sillä karhea sauma tekee poraamisesta helpompaa eikä kaakeli vahingoitu. Saumaan tehty reikä on myös helpompi paikata jälkeenpäin. Muista aina varmistaa, että porauskohdassa ei kulje putkia tai johtoja. Poranterän lipsumista liukkaan laatan pinnalla voidaan ehkäistä kiinnittämällä teipinpala porauskohtaan.

Klinkkerilaattojen seiniin kiinnittämiselle ei ole mitään estettä. Klinkkereitä käytettäessä tulee kuitenkin muistaa varmistaa laastin kiinnittyminen laatan pohjaan erityisen tarkasti, sillä klinkkerit ovat kaakeleita paksumpia ja painavat näin ollen enemmän. Normaaleja seinäkaakeleita sen sijaan ei suositella käytettäväksi lattiassa, koska ne eivät pidemmän päälle kestä kävelyn aiheuttamaa rasitusta.

Saumojen värin valinta on enimmäkseen makukysymys, mutta erittäin vaaleiden laattojen kanssa on suositeltavaa käyttää pykälän tummempisävyistä saumauslaastia. Saumat keräävät tehokkaasti likaa ja vaaleissa saumoissa lika näkyy selvemmin. Useimmissa kylpyhuoneissa saumauslaastin sävy on melko lähellä kaakelien väriä, mutta eri väristä saumausta voi halutessaan käyttää myös tyylikkäänä tehokeinona.

Kuivan tilan kaakelointi sisältää vähemmän työvaiheita, sillä vedeneristykselle ei ole tarvetta. Kuivan tilan laatoitus onkin helpompaa toteuttaa tee-se-itse-projektina.